top of page
Search

Vai tu proti atpūsties?



Nesen tikos ar finanšu konsultantu. Izrādās, lai nebūtu tā, ka katru mēnesi pietrūkst 5 EUR līdz algas dienai, un vienkārši visu laiku vajā briesmīgā sajūta par to, ka naudas nepietiek, katrs mēnesis algas dienā jāsāk ar 10 EUR, vai vēl labāk 10% ienākumu atlikšanu krājkontā. Tad, ja arī mēneša beigās pietrūks to 5 EUR, tos varēs paņemt no tiem10 atliktajiem, un tik un tā vēl 5 EUR būs tavējie. Otrs solis ir rūpīgi analizēt un pieskatīt tēriņus. Trešais – radīt papildu ienākumus.

Šos pašus principus var attiecināt uz labbūtību. Labbūtība nozīmē pietiekamus personiskos resursus, lai būtu enerģija iet un darīt, un man ļoti patīk doma, ka nauda ir enerģija. Jo vairāk enerģijas, jo vairāk naudas. Tātad, kā rūpēties par sevi, lai enerģijas būtu daudz.

Ja es tagad tevi lūgtu iztēloties atpūtas ainu, visticamāk, prātā nāktu zvilnēšana dīvānā vai sauļošanās krēslā, tējas krūze vai vīna glāze, laba grāmata, filma vai sarunas ar draugiem. Tomēr mums piemērota atpūtas forma ir atkarīga no darba, ko darām. Respektīvi, pirms sākt atpūsties, jāsaprot no kā esi noguris. Tēlaini varēti jautāt, kas ir tas, kas tev dienas beigās sāp vairāk – muskuļi, smadzenes vai sirds?, jo cilvēki dara trīs veidu darbus:


-          Fizisku

-          Kognitīvu

-          Emocionālu.


Fizisku darbu darot, mēs pielietojam muskuļu spēku, un gan darba process, gan rezultāts ir redzami. Piemēram, adīt zeķi, art lauku vai tīrīt māju. Kognitīvu darbu darot, mēs pielietojam savas zināšanas. Darba process ir neredzams, bet rezultātu var redzēt tikai pēc tam, kad kāds ir pielicis arī fizisku piepūli, lai tavas idejas un domas materializētu.  Piemēram, risināt inženiertehnisku problēmu, izdomāt mārketinga stratēģiju. Emocionālu darbu darot, mēs emocionāli iesaistamies, veidojot attiecības ar cilvēkiem. Piemēram, pārdodot preces vai pakalpojumus, mācot citus vai vado sadarbību komandā. Emocionālu darbu var novērot, bet rezultāts bieži vien nav taustāms.

Visticamākais, ka savā ikdienā dari visu veidu darbus. Pavēro sevi pāris nedēļas piefiksējot, kādu darbu, cik ilgi tu dari. Tu uzzināsi savu darbu kombināciju, un varēsi radīt sev atbilstošāko atpūtas kokteili.


Tātad, - kā atpūsties?


Ja dari fizisku darbu, īpašu uzmanību pievērs ķermeņa atlsodzei- stiepšanās vingrinājumiem un masāžām. Rūpējies par savu kognitīvo spēju attīstību – mini krustvārdu mīklas, lasi grāmatas, izzini sev interesantas tēmas. Emocionālās vajadzōbas, iespējams, tev palīdzēs apmierināt kino vai teātris, būšana kopā ar ģimeni un draugiem. Zvilnēšana dīvānā te arī ļoti labi palīdzēs atjaunot personiskos resursus.


Ja dari kognitīvu darbu, tad tev ir jāiemācās ”atslēgt smadzeni”. To vislabāk darīt spēlējot spēles, kārtojot māju vai ”triecot niekus” ar draugiem. Regulāra fiziskas slodze kognitīvā darba darītājiem ir obligāta. Nepieciešamo atpūtu sniegs arī impulsīva rakstīšana (rakstu to, kas ienāk prātā), krāsojamās grāmatas krāsošana, meditācija un dienasgrāmatas rakstīšana.


Emocionālā darba darītājiem ”must have” atpūtas aktivitāte ir atrast sev terapeitu, supervizoru vai kouču, ar kuru kopā ”norunāt” pa dienu salasītos savus un klientu pārdzīvojumus, nu vai vismaz regulāri rakstīt dienasgrāmatu. Sports, protams, arī nedrīkst izpalikt. Emocionālā darba darītājiem svarīgi ir izveidot un pieturēties pie noteikta dienas režīma.


Nesen pārlasīju latviešu dižgara Kārļa Skalbes darbus. Kādā no savām pasakām viņš saka: ”Saki- kas ir trīs lielākie dārgumi pasaule?” …. “Saules stars, ūdens un rudzu maize”. Tas ir labs padoms, kam sekot ikkatram – svaigs gaiss, ūdens un labs ēdiens, un es vēl pieliektu klāt kvalitatīvs miegs, katru dienu.

Tagad, kad tikko sāk beigties lielā atpūtas kampaņa – vasara, laiks salikt savu kvalitatīvas atpūtas plānu, lai katru dienu justos stiprs un varētu nest pasaulē savu pozitīvo enerģiju.

 

P. S. Šis strādā, ja esi novērsis nevajadzīgu un lieku savas enerģijas noplūdi, respektīvi netērē naudu un laiku lietām, kas nerada paliekošu prieku, bet par to, kādā citā blogā.

Comments


bottom of page